Ulkomailla yksin oleminen voi olla jollekkin hyvinkin absurdi idea, mutta Daniel Ahola halusi seikkailla ja päätti lähteä yksin Eurooppaan. Eurooppa ei kuitenkaan riittänyt, sillä hän suuntasi vuodeksi asumaan Australiaan, jossa innostui videokuvaamisesta. 16 maan jälkeen hän kuitenkin päätti, että nyt on aika palata kotiin ja valloittaa Suomi.
Daniel Ahola aloitti videokuvaamisen vasta aikuisiässä, mutta saavutukset, jotka hän on alalla saavuttanut, ovat monelle utopisia. Ahola työskentelee tänä päivänä tubettaja Roni Bäckin tuottajana, kuvaajana ja editoijana. Lopun aikansa hän käyttää omaan YouTube-kanavaan, joka on noussut ihmisten tietoisuuteen dokumenttien, vlogivideoiden ja ammattimaisen sisällön kautta.
Haastattelu pohjautuu Aholan reittiä nykypäivään, miten hän opetteli armeijan jälkeen kuvaamaan, sekä tarinoita, joita videoilla ei ole nähty.
Haastattelussa Daniel Ahola:
Kerro omin sanoin, kuka olet?
– Olen tuottaja sekä tubettaja, joka työskentelee somevaikuttajien kanssa, sekä samalla itsekin olen semmoiseksi päätymässä. Olen seikkailijatyyppi, joka haluaa toteuttaa kokoajan isompia kokonaisuuksia. Ajan kanssa tämän kysymyksen vastaus on muuttunut tosi paljon. Tavallaan se on mennyt aikakausissa, mitä olen havitellut, koska rakennan elämääni sen ympärille, etten erota vapaa-aikaa työstä.
Mistä into videokuvaamiseen lähti?
– Lähdin armeijan jälkeen liftaamaan nollabudjetilla ympäri Eurooppaa ja etsimään omaa vapauttani. Otin kaverin GoPro:n mukaan ja ajattelin tehdä matkasta videosarjan, jotta pysyisin jollakin tavalla kontakteissa ystävien ja perheen kanssa.
– Siellä totesin, että tykkään kuvata ja se välähti silloin, kun isäpuoleni sanoi, että voisit tehdä tuosta ammatin. Se tukisi sitä elämäntyyliä, mitä hain, ja kipinä kuvaamiseen vain kasvoi matkustelun aikana. Myöhemmin Australiassa ja Brasiliassa töissä ollessani hioin sitä unelmaa ja näin, että tubettajan elämäntyyli olisi kiva, mutta se ei ollut vielä realistista silloin.
Oliko videokuvaus sinulle haaveammatti pienestä pitäen?
– Lapsena ei ollut sellaista, ”musta tulee kuvaaja” -haavetta. Tiesin, minkälaisen elämän mä haluan ihan yläasteelta lähtien, mutta jouduin etsimään konkreetista tapaa toteuttaa sitä. Vaikka en ollut aikaisemmin videokuvannut, tunsin, että mulla on tietynlaisia visuaalisia vahvuuksia, joita voin hyödyntää oppimisvaiheessa.
Miten voi opiskella videokuvausta?
– Kaiken pystyy oppimaan netistä, jos vaan haluaa. Ei tarvitse ajatella sitä, että pitäisi mennä kouluun sen takia. Mä olen tavannut monta ihmistä, jotka ovat menneet samaan aikaan kouluun, kun lähdin reissaamaan, eikä vieläkään valitettavasti pysty tekemään sitä työkseen. Miten mä olen päätynyt kaikista parhaimpiin duuneihin, on vain sen kautta, että olen hyvä tyyppi, verkostoidun ja teen asioita oma-aloitteisesti. Tuntuu, ettei se tule ammattinimikkeen kautta, koska materiaali puhuu puolestaan.
Miten pitkä prosessi oli opiskella oma-aloitteisesti videokuvausta?
– Opettelin videokuvauksen vähän yli vuodessa. Vaikka Australiassa oli 6 päivän työviikot ja melkein 13 tuntia päivässä painettiin pellolla duunia, ylimääräinen aika meni YouTubessa opetellessa. Voisin väittää, että opin kaiken siinä ajassa paljon nopeammin, kun joku muu koulussa. Mulla oli niin iso palo siihen, että aina kun oli tarve, niin opettelin jonkun asian.
– Koulussa sä tiedät, että siihen menee kolme vuotta, mutta voi olla hyvinkin mahdollista, että sä saat sen saman tietotaidon istumalla viikonlopun himassa katsomassa YouTubesta kaiken videokuvaamisesta.
Daniel reissasi Suomesta Afrikkaan ystävänsä Oton kanssa, josta he kuvasivat kokonaisen dokumentin.
Omat videot
”Jos jostain on jäänyt traumoja, olisi se ehdottomasti Tšernobyl-reissu”
Olet tuottanut kanavallesi useamman dokumenttielokuvan, mutta mikä niistä kokemuksista oli sinulle karmivin/hulluin?
– Jos jostain olisi jäänyt traumoja, olisi se ehdottomasti Tšernobyl-reissu. Se tietämättömyys mikä siinä hetkessä oli, jätti jälkensä. Pari käännettä tapahtui, mitä en osannut odottaa ja näkymätön radioaktiivisuuden uhka ei helpottanut asiaa.
– Ideana oli alun perin päästä Prypjattiin, mutta lopulta kävimme vain pienessä kylässä rajan sisäpuolella. Editointivaiheessa olin jopa sen vaiheilla, etten editoi ollenkaan videota, koska reissu jäi niin vaiheeseen. Huomasin kuitenkin, että siinä näkyy isosti läpi, miten peloissani olin, vaikkemme päässeet edes kaupunkiin asti. Olen sanonut Ronille (Bäck), että silloin kun ei tee mieli kuvata, pitää kuvata kahta kovemmin.
– Kokemuksena se oli hyvä omalla tavalla, koska kovin useasti mulle ei käy silleen, että mun psyyke meinaa pettää ja se oli varmaan lähimpänä paniikkikohtausta.
Kerro vähän enemmän Tšernobylin matkasta, mitä kaikkea dokumentin ulkopuolella tapahtui?
– Soitin tyttöystävälleni ennen joen ylitystä, kerkesin sanoa hänelle: ”Moi, haluaisin vain soittaa, että olen vähän huonossa paikassa”. Hän kerkesi vastata vaan: ’’Mitä?” ja linjat meni poikki puoleksi tunniksi. Sain hänet vihdoin kuitenkin kiinni ja sain jutella vähän ajatuksia muualle, kun en keskittynyt siihen paikkaan millään tavalla.
– Seuraava päivä oli myös todella mielenkiintoinen, koska pahin mahdollinen tapa saada säteilyä kehon sisälle, on syöminen tai juominen. Päätin, etten juo ollenkaan, mutta tajusin kuitenkin etten ollut juonut aikaisempana päivänä, koska emme päässeet autollamme Ukrainaan ja jouduimme liftaamaan Kieviin. Näin ollen hortoilin Kievin keskustassa etsimässä jonkinlaista kylpylää, missä voisin peseytyä sekä juoda vettä, mutta muisti rupesi pätkimään, koska oli niin paha dehydraatio. Loppujen lopuski heräsin kuitenkin jonkun hotellin kattoterassin uima-altaalta, joka oli ihan kuin amerikkalaisesta elokuvasta! Se kyllä tuntui todella hyvälle.
LAITTOMASTI CHERNOBYLIIN | Dokumentti | K-18
Lue myös: “Otettiin riski ja muutettiin Tampereelle” – Feedin haastattelussa Santtust
Tienaatko omilla videoillasi rahaa?
– Kaksi kuukautta sitten en saanut mitään rahaa YouTubelta. Ensimmäiset 15 vlogia julkaisin ilman mainostusta täysin tarkoituksella. Sitten tajusin, että YouTube ei itse mainosta sun videoita, jos sä et pistä mainoksia niihin, koska YouTube tienaa siitä rahaa. Videoiden näyttökerrat kasvoivat huomattavasti verrattuna siihen, kun mainoksia ei ollut. Vaikka tuo vlogi on mulle sivuharrastus, on se tuottanut mulle noin 500 euroa kahden viikon aikana, mikä on todella hyvä bonus. Laitan ne rahat takaisin videoihin, jotta voidaan tehdä isompia kokonaisuuksia seuraaviin videoihin.
Erotteletko työ- ja vapaa-ajan toisistaan?
– Loppujen lopuksi en halua edes erottaa työ- ja vapaa-aikaa. Suurimmaksi osaksi kaikki pyörii kuvaamisen ympärillä ja virallinenhan työ Ronilla on kuvaaminen ja editointi. Mä olen tietoisesti rakentanut oman elämäni tämän ympärille, joten mua ei haittaa yhtään, että jos tyttöystäväkin välillä sanoo vastaan, koska tämä on se juttu, jota haluan tehdä.
Miten koronaviruspandemia on vaikuttanut sinuun?
– Pandemia ei ole vaikuttanut mun elämään hirveästi, päinvastoin, 2020 oli mun elämän paras vuosi. Kesällä, kun isompia festareita ei pidetty, kaverit kysyivät, että mitä tekemistä me keksittäisiin, jolloin oli mun aika loistaa. En tiedä yhtään, miten mun sisältö olisi toiminut, jos kesällä olisi järjestetty isoja festareita ja kaikki olisi ennallaan. Tämä on myös ensimmäinen vuosi, kun mulla on vakituinen duunipaikka Suomessa.
Roni Back
”Tarjous tuli tosi optimaaliseen kohtaan, olisin varmasti joutunut muuten keksimään jotain muuta.”
Miten päädyit Roni Backille editoijaksi?
– Päädyin tähän sen jälkeen, kun palasin Suomeen. Kun rupesin verkostoitumaan, laitoin Instagram Directia Mike Bäckille, (Ronin veli) että haluaisiko hän käydä kuvailemassa. Sitä kautta tutustuimme paljon paremmin ja suurempana tavoitteena oli tehdä Mikesta dokumentti. Rupesimme kuvaamaan sitä ja matkustimme myös Norjaan kahdestaan kuvaamaan. Siitä tuli hyvä.
– Viime vuonna Mikelle tuli idea, että hän aloittaisi kansainvälisen kanavan, johon tarvitsi tuottajan. Olin näyttänyt taitoni siinä vaiheessa ja hän pyysi mua messiin, jolloin kerroin, että anna mulle 10 päivää aikaa niin muutan Helsinkiin, niin ruvetaan kuvaamaan. Lopulta sitten tyttöystävän kanssa muutimme Helsinkiin ja aloimme suunnittelemaan komediasarjaa. Hommasimme toimiston ja kaikki, mutta sitten iski korona, emmekä voineet kerääntyä porukalla yhteen ja se jäi sitten siihen.
– Sen jälkeen Mike ja Roni olivat olleet mökillä ja keskustelleet asiasta, että mitäs nyt, kun sarjaa ei voidakaan tehdä. Seuraavana päivänä Roni laittoi mulle viestiä, että haluatko tulla käymään toimistolla, voisimme jutella yhteistyöstä ja aloitettiin samana päivänä kuvaamaan. Tarjous tuli tosi optimaaliseen kohtaan, olisin varmasti joutunut muuten keksimään jotain muuta.
Roni Bäckin ja Daniel Aholan kohdalla ei ole työntekijä/työnantaja tunnelmaa.
Millaista on työskennellä Ronille?
– Henkilökohtaisesti tämä on paras duuni mulle. Sopii hyvin siihen, mitä haluan tehdä, eikä meillä ole semmoista työnantaja/työntekijä tunnelmaa, vaan luodaan kolmestaan yhdessä sisältöä .
Miten ideat syntyvät?
– Harvoin me istutaan alas väkisin ideoimaan, ideat syntyvät hetken mielijohteesta, ja voi parhaimmillaan kestää kaksi päivää, että idea on kuvattuna ja latautumassa YouTubeen. Esimerkiksi Among Us -oikeassa elämässä idea syntyi ruokapöydässä keskustellessa. Meillä on tosi vahva ryhmä Kevinin ja Ronin kanssa, koska kaikilla on omanlaisia vahvuuksia.
Lue myös: Roni Back pelasi Among Us -peliä oikeassa elämässä – video kuvattiin 13 eri kameralla!
Mitä voidaan odottaa kanavallesi vuonna 2021?
– Käytännössä sitä, mitä 20 viimeistä videota on ollut, mutta isommin, paremmin ja viihdyttävämmin. Dokumentteja ei tällä hetkellä tule, mutta en poissulje sitä. Seuraavan dokumentin haluan tehdä samalla tavalla kuin esimerkiksi Arman Alizad on tehnyt.
Haastattelun lopuksi haastoimme Danielin vastaamaan 10 kysymykseen mahdollisimman nopeasti, katso alla olevasta videosta, miten Daniel suoriutui!
Lue tuoreimmat tubettaja-artikkelit tästä.
Käy tutustumassa myös Feedin TikTokkiin!