spot_img
EtusivuHaastattelut"Kaikki on tässä vähän auki, joten eletään ja katsotaan" - Haastattelussa...

”Kaikki on tässä vähän auki, joten eletään ja katsotaan” – Haastattelussa Tomi ”Kung” Arola

Tomi ”Kung” Arola on varmasti tuttu nimi jokaiselle SuomiTwitchiä edes vähän aktiivisemmin katsoneelle suomalaiselle. Ryöttäisestä huumorintajustaan tunnettu striimaaja ei paljoa päivätyöstään stressaa.

Tomi ”Kung” Arola kuuluu SuomiTwitchin pioneereihin. 2015 vuonna striimauksen aloittanut SuomiTwitch -tähti on tehnyt kovan työn noustessaan Suomen suosituimpien striimaajien joukkoon. Haastattelussa kävi ilmi, että Kung ei sen kummemmin ota paineita striimaamisesta, ja tekee työtään omien sanojensa mukaan ”löysin rantein”.

Kungin kanavalla on yli 35 000 seuraajaa sekä noin 245 aktiivista tilaajaa kuukausittain. Viroon viime vuoden puolella muuttaneen striimaajan livelähetyksissä nähdään chattailun ja casinopelejen lisäksi myös aktiivista CS:GO:n pelaamista sekä viihdyttäviä IRL-striimejä. Kung kuuluu myös suomalaiseen Conquer Gaming -organisaatioon, jonka striimitiimissä on lukuisia katsotuimpia suomalaisia striimaajia, kuten Kirdez ja Rousena.

Haastattelussa Kung:

Oma kanava:

Milloin aloitit striimaamaan aktiivisesti?

– Aloitin striimaamaan alkuvuodesta 2015, mutta aktiivisemmin suurin piirtein vuoden 2016 loppupuolella.

Mikä sai sut ryhtymään striimaajaksi/striimaamaan?

– Pelailin Old School Runescapea ystäväni kanssa, joka silloin striimasi Twitchissä. Siinä sitten samalla katselin hänen striimiä ja totesin, että haluan itsekin aloittaa.

Milloin kanavasi lähti isosti nousuun ja milloin siirryit täysipäiväiseksi striimaajaksi?

– Kanava taisi lähteä nousemaan vuoden 2017 alussa, silloin sain kumppanisopimuksen ja oli hyvä meininki päällä. Sen vuoden kesällä siirryin täysipäiväiseksi, mutta kävin armeijan kesällä 2018 ja olin siellä yhdeksän kuukautta, jonka jälkeen sit hommat jatkui.

Mieleenpainuvin muisto, mitä striimaaminen on sinulle tuonut?

– Varmaan se, kun mentiin AndyPyron kanssa Bostoniin pelaamaan PUBG duo -turnausta. Mieleen nousee myös ensimmäiset roadtripit, jotka tehtiin poikien kanssa. Lähinnä matkustamiseen liittyneet jutut on jäänyt eniten mieleen.

Mistä Twitch-nimesi tulee?

– Se oli/on mun Runescape nimi, niin sieltä kai se sitten tulee. Tuo nimi kuvastaa vähän semmoista suomalaista Ruotsin kuningasta. Nimessä oli ennen EN-liite edessä, mutta vaihdoin sen pois, kun sain kumppanisopimuksen.

Onko katsojista joku jäänyt erityisesti mieleen? Jotkut kommentit tai sanomiset?

– Tosi paljon on jäänyt katsojia mieleen. Pidän tätä tosi siistinä, että siellä on katsojia kuuden vuoden takaa ja vieläkin jaksavat katsoa. Sit myös jotkut uudet hauskat veijarit jäävät totta kai mieleen. Vihakommentit menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, joten ne eivät jää vaivaamaan.

Oletko ikinä miettinyt, että alkaisit striimaamaan myös englanniksi?

– En ole oikein miettinyt. Mun pitäisi ehkä vähän parantaa tätä mun englantia, enkä oikein usko, että tulevaisuudessakaan tulen muuttamaan striimin kieltä englanniksi.

Raha:

Miten Twitch-tulosi jakautuvat? Mistät tulee isoin osa? Yhteistyöt, subit, donatet?

– Yhteistöistä tulee iso osa, mutta tilaukset ja mainostulot ovat ne homman perusta. Lahjoitukset ja bitit ovat aika kuukausikohtaisia, eikä niitä voi oikeen tietää etukäteen.

Hoidatko itse yhteistyökuviot vai auttaako Conquer Gaming?

– Jotkut hoidan itse ja osa tulee Conquerin kautta. Käydään organisaation kanssa yhteistyöt läpi, eikä mun tarvitse ottaa mitään, mikä ei mielestäni minulle sovi.

Miten vaikeaa on löytää yhteistöitä striimaajana?

– En mä oikein tiedä, tarpeeks kauan kuin grindaa, niin kyllä niitä alkaa tulemaan.  Itse kuulun myös ruotsalaiseen firmaan, joka etsii striimaajille yhteistöitä, joten niiden kautta tulee jonkun verran pelipainotteisia juttuja. 

Oletko itse ollut yhteydessä yrityksiin ja hakenut yhteistöitä?

– En ainakaan muistaakseni ole hakenut yhtään, en mä ole jaksanut lähettää sähköposteja itse. Yritykset ovat vaan yleensä lähestynyt mua. Ehkä joskus jossain pienessä humalassa ollaan striimissä laitettu joku olut yhteistyö, Kung kertoi nauraen.

Paljonko täytyy olla katsojia, että striimaamalla voi tienata elantonsa?

– Se riippuu paljonko on menoja, mutta jos mietitään montako katsojaa on, niin ei sekään kerro kaikkea. Täytyy olla vahva yhteisö, jotka haluaa tukea sua, mutta ei siihen ihan hirveästi vaadita, ja totta kai se on siitä kiinni, et millaisilla tuloilla pärjää.

Kuva: Kung Twitch-kuvakaappaus

Viro:

Muutit Viroon viime vuoden puolella yhdessä Conquerin Jypen kanssa, miksi päätitte muuttaa Viroon?

– Kokeillaan vähän kaikkea uutta. Tämä on vähän kuin asuisi Suomessa, mutta rahaa säästyy enemmän. Myös yrityksen pitäminen täällä on paljon halvempaa. Tässä on vähän maailma auki, kun ei ole juuttunut yhteen paikkaan, missä pitäisi tehdä tätä, ja tämä idea kuulosti hauskalta vaihtoehdolta, niin miksipäs ei. 

Ajattelitko jäädä Viroon vai muuttaa lähiaikoina jonnekin muualle?

– Kaikki on tässä vähän auki, eletään ja katsotaan, ei ole mitään pitkäaikaisia suunnitelmia. On tuossa jotain suunnitelmia tulevaisuudelle, mutta niistä en voi vielä kertoa.

Tulevaisuuden suunnitelmat:

Onko sinulla uusia ideoita mielessä, joilla saisit kanavasi entisestä kasvamaan?

– Tuo yksi juttu mistä mainitsin, mutta siitä en voi vielä enempää kertoa, koska kaikki on vielä niin auki. En ole muutenkaan oikeen ikinä yrittänyt kasvattaa mun kanavaa. Olisihan tuossa juttuja, millä voisi saada kanavaa kasvuun, mutta en mä ole vain jaksanut. Oon aika tosi tyytyväinen mun tämänhetkiseen tilanteeseen.

Suunnitteletko paljon striimejäsi?

– En oikein suunnittele, varsinkin nyt tämän maailmantilanteen takia. Lähinnä IRL-striimit on ollut suunniteltuja, mutta niitä nyt ei tosiaan oikein voi tehdä. Nyt olen laittanut vain liven päälle ja ollaan menty meiningin mukaan.

Miten tärkeänä pidät tarkkoja aikatauluja striimeille?

– Aika useilla on Twitchissä tarkat aikataulut, mutta mä tykkään vetää vain fiiliksen mukaan. Yritän totta kai striimata paljon, mutta otan tämän rennosti ja striimaan, kun siltä tuntuu. En varmasti koskaan tule laittamaan tarkkoja aikatauluja mun striimeihin. 

Tavoitteet striimaajana?

– En mä ole miettinyt tuota asiaa sen kummemmin, että mitä olisi jotkut tavoitteet. Ainoa ehkä, et saa tehdä tätä duunina, päivästä toiseen, ehkä se on semmonen tavoite, mikä on koko ajan takaraivossa, mutta ei sitä silleen mieti.

Uskotko, että striimaat työksesi vielä viiden vuoden päästä, vai onko sinulla muita suunnitelmia? 

– Kyllähän tuolla on noita vanhoja patuja. Jos Twitch menee hyvään suuntaan ja mielenkiinto pysyy striimaamisessa, niin miksipäs ei. Toivottavasti vielä viiden- ja jopa 10 vuoden päästä minut nähdään striimaamassa.

Uudet striimaajat:

Mitä ominaisuuksia striimaajalla täytyy olla, että hän voi menestyä?

– On oma itsensä, tai sitten jos ottaa jonkun roolin, niin pitää sen roolin päällä koko uran ajan. Kannattaa ottaa myös muita sosiaalisen median platformeja haltuun, eikä saa miettiä vaan sitä, että tällä täytyy tehdä rahaa, aloittaa vaan siitä hauskanpidosta.

Täytyykö mielestäsi striimaajalla olla jotain tiettyjä luonteenpiirteitä?

– Ei oikeastaan, jos sulla lentää hyvää läppää, tai tykkäät huutaa ja olla aggressiivinen, niin kyllä ne sen tyyppiset katsojat löytää sinne kanavalle. Erilaiset luonteet tuo erilaisia ihmisiä sun striimeihin.

Minkälaisia vinkkejä antaisit aloittelevalle striimaajalle?

– Sanoisin, että kannattaa laittaa koosteita eri someihin, eli ottaa muut sosiaalisen median platformit haltuun, ja sit vaan aloittaa siitä hauskanpidosta.

Millaisia tavoitteita aloittelevan striimaajan kannattaisi itselleen asettaa?

– Todenmukaisia, ei ainakaan sellaisia tavoitteita, että mulla pitää olla vuoden päästä 20 000 seurajaa ja 300-400 ihmisen katsojakunta. Toikin on kyllä mahdollista, mutta mun mielestä realistisempia tavotteita on paljon järkevämpi asettaa. 

Mikä tekee mielestäsi sinusta erityisen, että ihmiset haluavat katsoa juuri sinua?

– Varmaan se, että yritän olla avoin ja tykkään heittää vähän ryöttäisempää läppää, se on aika vaikea sanoa itsestään, mutta varmaankin juuri nuo.

Miten tärkeänä pidät verkostoitumista muiden striimaajien kanssa?

– Onhan se tärkeää, jos varsinkin löytää samanhenkistä porukkaa, niin todellakin kannattaa verkostoitua. Sit niiden kanssa voi tehdä jotain yhteislivejä tai vaikka pelata yhdessä.

Feedissä: Kung

Lue uusimmat striimaaja-artikkelit täältä.

Käy tutustumassa Feedin TikTokkiin!

Luetuimpia tällä viikolla:
Aiheeseen liittyviä artikkeleita: