Australian järeä veto: Lapsilta porttikielto sosiaaliseen mediaan?

Lapsilta porttikielto sosiaaliseen mediaan – Australia suunnittelee tiukkoja ikärajoituksia nuorten somekäytölle, vedoten kasvavaan huoleen nuorten henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista.

Australia on ottamassa merkittävän askeleen nuorten hyvinvoinnin turvaamiseksi, kun maan hallitus suunnittelee uutta lainsäädäntöä, joka rajoittaisi lasten pääsyä sosiaalisen median alustoille. Pääministeri Anthony Albanesen mukaan hallituksen tavoite on vähentää sosiaalisen median negatiivisia vaikutuksia nuorten henkiseen ja fyysiseen terveyteen.

Ikärajoitukset harkinnassa

Albanesen johtama keskustavasemmistolainen hallitus aikoo aloittaa iän varmistamiseen perustuvan kokeilun, ennen kuin varsinainen ikärajoitus astuu voimaan vielä tämän vuoden aikana. Tarkkaa ikärajaa ei ole vielä päätetty, mutta Albanese arvioi sen asettuvan 14 ja 16 vuoden välille. Hänen mukaansa nuoret altistuvat sosiaalisessa mediassa sisällöille, jotka voivat aiheuttaa haittaa, ja verkon kiusaaminen on yksi keskeisistä ongelmista.

– Haluamme nähdä lasten olevan pois laitteidensa ääreltä ja viettävän aikaa urheilukentillä ja uimahalleissa, Albanese totesi Australian Broadcasting Corporationille (ABC).

Kansainväliset haasteet

Australia olisi yksi ensimmäisistä maista, joka asettaa selkeän ikärajan sosiaalisen median käytölle. Aiemmat yritykset rajoittaa alaikäisten pääsyä sosiaaliseen mediaan ovat kaatuneet esimerkiksi Euroopan unionissa, jossa huoli alaikäisten oikeuksien rajoittamisesta on ollut keskiössä. Myös tekniset haasteet, kuten rajoitusten kiertäminen, ovat aiheuttaneet ongelmia.

Digitaalisten oikeuksien puolestapuhujat ovat kuitenkin ilmaisseet huolensa siitä, että tällainen kielto voisi johtaa haitallisten toimintojen siirtymiseen piiloon.

– Tämä nopea päätös voi luoda vakavaa vahinkoa sulkemalla nuoret ulos terveellisistä digitaalisista yhteisöistä ja ajaa heidät vaarallisempiin, vähemmän valvottuihin verkkoalueisiin, varoitti Daniel Angus, Queenslandin teknillisen yliopiston digitaalisen median tutkimuskeskuksen johtaja.

Asiantuntijoiden ääni kuuluviin

Sosiaalisen median edustajat, kuten Meta, joka omistaa Facebookin ja Instagramin, ovat kommentoineet asiaa varoen. Metan mukaan heidän tavoitteensa on antaa nuorille mahdollisuus hyötyä alustoista ja tarjota vanhemmille työkaluja nuorten tukemiseen, sen sijaan että pääsyä rajoitettaisiin kokonaan. Sen sijaan YouTuben omistaja Alphabet ja TikTok eivät ole toistaiseksi kommentoineet suunnitelmia.

Monet asiantuntijat ja organisaatiot ovat kehottaneet hallitusta kuuntelemaan eri tahojen, kuten mielenterveysasiantuntijoiden sekä LGBTQIA+ -ryhmien, näkemyksiä ennen lopullisten päätösten tekemistä. DIGI, sosiaalisen median alustoja edustava toimialaorganisaatio, on painottanut, että kielto saattaisi vahingossa ohjata nuoria turvattomampiin digitaalisiin ympäristöihin, joihin pääsyä ei valvottaisi yhtä tarkasti.

Australia, joka on yksi maailman verkottuneimmista maista, pyrkii nyt löytämään tasapainon nuorten suojelemisen ja digitaalisten oikeuksien säilyttämisen välillä.

Lähde: Reuters

Luetuimpia tällä viikolla